Blenheim V6436 op zeker neergehaald door de Kriegsmarine vaartuigen in de Maassluise buitenhaven

Zo bijzonder hoe er 81 jaar na dato iedere keer weer nieuwe ontdekkingen opduiken. Van de week kreeg ik een mailtje Jac Baart (oorlogsauteur van o.a. ‘Rotterdam Oorlogshaven’ en ‘Target Rotterdam’) met een aantal scans van Kriegstagebücher (Duits oorlogslogboek) waarin men verslag heeft gedaan van de beschietingen op 28 augustus 1941, de dag dat de Blenheim V6436 boven Maassluis uit de lucht is geschoten. Nu hoor ik jullie denken…, inderdaad de Blenheim en de bemanning waarvoor wij in augustus dit jaar een monument hebben onthuld op de hoek van de Maasweg/Scheldeweg.

De Mardyck aan de Govert van Wijnkade.

Jac haalde in zijn mailtje een dagboek aan van George Stellmann, die stuurman was aan boord van de Mardyck M-3430, van het 34. Minensuchflottille D-Gruppe, met de Maassluise Buitenhaven als thuisbasis.

Dit boekje staat al een aantal jaar in mijn kast en ik heb er zeker al heel wat informatie uitgehaald, maar ik heb er nooit in gekeken in het kader van het neerschieten van de Blenheim V6436. Tot gisteren dus en wat lees ik in een brief aan zijn ouders op 30 augustus 1941:

Beste ouders en Anni!
U zult zeker het Wehrmacht-rapport van 28 augustus gelezen hebben en ook de berichten hebben gehoord over het succes tegen de vijandelijke vliegtuigen. Ook mijn scheepsbemanning was bij dit succes betrokken. Een Bristol Blenheim werd neergehaald.
Ik ben nog steeds onder de indruk van het gevecht welke wij hebben geleverd. Het was een eng beeld toen we dat toestel op niet al te grote hoogte voor onze lopen kregen. Zelf stond ik op het seindek en leiden het afweergeschut en bediende ook een MG-machinegeweer.
Nadat hij een goede kogelregen had gekregen, richtte het toestel zich plotseling op en kantelde toen over een vleugel, om steil naar beneden te suizen. Driehonderd meter van ons vandaan stortte hij een weiland in en brak in honderden stukken.
Een bewijs dat we ook ’s-avonds nog op onze post zijn. Deze prestaties zijn bijzonder te noemen omdat mijn bemanning geen ervaren FlaK luchtafweer soldaten zijn. Ze hebben voor de oorlog hun training gehad, maar het blijven zeelui.
Nou, dat was het wel weer. Ik ga nu afsluiten, want meer mag ik hier niet over schrijven. Bij dit soort voorvallen vervaagt het dagelijkse leven.
Met vriendelijke groeten – uw Georg

Er was nog altijd wat twijfel of de Blenheim V6436 op de terugweg van de Rotterdamse Waalhaven was neergehaald door de vaartuigen in de Maasluise Buitenhaven, maar die is nu definitief weg.

Gepubliceerd op:

zaterdag 1 oktober 2022