De Schakel als raamcourant tijdens de oorlog.

Gelukkig zijn er diverse mensen in Maassluis die mij keer-op-keer weten te vinden als ze spullen tegen komen uit Maassluis in de Tweede Wereldoorlog. Deze week ook weer een Whatsappje van hofleverancier Piet Damsteeg met de vraag: “Gertjan, ik heb een Schakel (raamcourant) van 30 juni 1944. Past die in jouw verzameling?”

De Schakel raamcourant – vrijdag 9 juni 1944

“Jazeker” was mijn antwoord en dag later had ik deze Schakel al in mijn bezit. De raamcourant edities van de Schakel waren best bijzonder. Drukkerij de Groot had het eerste jaar van de oorlog de wekelijkse uitgave van De Schakel nog verzorgd, maar na 13 september 1941 stopte dit. Waarom? Dat weet ik niet. Dit kan aan van alles gelegen hebben, teruglopende advertenties of papierschaarste? Wie het weet mag het zeggen?

In 1944 kreeg Drukkerij de Groot speciaal toestemming van de bezetter om de raamcouranten te drukken en op 5 mei 1944 hing de eerste uitgave op een aantal locaties in de stad voor het raam.

Het K-nummer rechtsonder

Bijzonder is het K-nummer 1725 op de rechteronderzijde. Iedere drukker diende een kennummer of K-nummer aan te vragen en deze te vermelden op het drukwerk dat hij produceerde. In die periode hadden we vier drukkerijen in Maassluis en alle vier hadden dus een eigen K-nummer.

  • K1723 voor Drukkerij Bergema, Dr. Kuyperkade 6
  • K1724 voor Drukkerij van de End, Zuidvliet 4
  • K1725 voor Drukkerij P. de Groot, Dr. Kuyperkade 25
  • K1726 voor Maassluise boekhandel en Drukkerij Fortuin, Markt 9

 

Met de komst van de raamcourant mochten de detailisten in de stad geen eigengemaakte raamadvertenties met aanbiedingen meer ophangen. Vraag mij niet waarom, de bezetter had het zo bepaald.

Gepubliceerd op:

vrijdag 25 november 2022