Op het eerste zicht een leuke opname

We kijken vanuit de Jokweg naar twee mannen die in het avondzonnetje door de Van der Horststraat wandelen. Rechts zien we de Afrol naar de Zuiddijk met molen de Hoop in de achtergrond.

Echter wie goed kijkt, ziet dat de twee mannen matrozen zijn in dienst van de Duitse Kriegsmarine. Deze foto komt uit een fotoalbum van een Duitse soldaat. De beste man was ingedeeld bij het 34. Minensuchflottille. Gedurende de oorlog was de Maassluise buitenhaven met name de thuisbasis van het 32. en 34. Minensuchflottille, die voor het grootste deel bestond uit gevorderde vissersschepen, zoals kotters en loggers. Dit flottielje was belast met het vrijhouden van zeemijnen in de vaarweg langs de Noordzeekust van Vlissingen tot Den Helder. Het 32. en 34. Minensuchflottille was verdeeld in vier Gruppen en de D-Gruppe kreeg in februari 1941 Maassluis als thuishaven. Het flottielje werd na de capitulatie in 1945 direct opgeheven.

Onlangs kreeg ik van Peter de Krom, die zich met name bezighoudt met de oorlogshistorie van het Westland en Hoek van Holland, prachtige scans uit dit oorlogsfotoalbum. Wederom een zeer fraaie aanvulling op de collectie #WO2MS.

Met dank aan:

Gepubliceerd op:

maandag 10 januari 2022