Een briefkaartje met een felicitatie, het laatste contact met Maassluis

Het verhaal van de Maassluise joden is hopelijk wel bekend? De arrestaties van de families van Gelderen en Coltof op zondag 18 oktober 1942 door de Maassluise gemeentepolitie. Beide families worden ingesloten op het politiebureau op de Markt. Enkel Beppie mag de laatste nacht, bij hoge uitzondering, bij Miep Vrij slapen. Haar beste vriendin en dochter van de drogist op Markt 19.

De volgende morgen, maandag 19 oktober 1942, worden de families door de Maassluise politie naar station Rotterdam Delftsche Poort gebracht en hier overgedragen aan de SD. Rond vijf uur die middag gaat de reis verder van Rotterdam DP naar de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam.

Tijdens het wachten op hun ‘aansluiting’ op station Rotterdam DP, schrijft slager Jozeph van Gelderen nog een briefkaart aan zijn buren. Hij heeft blijkbaar de tegenwoordigheid van geest om de familie van den Berg, die een sigaren- en sigarettenwinkel hebben aan Markt 7, te feliciteren met hun dochter Pea die de 20e oktober vijf jaar oud wordt. De briefkaart is in Rotterdam op een brievenbus gedaan en is gestempeld op 20 oktober 1942.

Op de voorzijde van de briefkaart staat geschreven:

R’dam 19/10 “42
Lieve mensen,
Mede namens mijn vrouw en Bep onze harte gelukwenschen met de verjaardag van jullie lieve dochter. Wat hadden wij gaarne zelf komen feliciteren, maar het heeft helaas niet zoo mogen zijn. Velemaal dank voor alles wat jullie voor ons hebt gedaan. Wij zullen het nooit vergeten. De groeten s.v.p. voor de buren. Het beste, vele groeten van mijn lieve vrouw en Bep. God zegenen jullie allen. Vele groeten jullie vriend Joop van Gelderen.

En op de achterzijde ook nog een paar regels:

Groeten bij de familie’s v. Eijk, de Niet, v. Roon. Vanavond om 5 uur gaan wij verder.

Nu wetende dat Jetje en Beppie op 26 oktober 1942 in Auschwitz om het leven zijn gebracht en Jozeph twee maanden later op 29 december in Kamp Königshütte overleed, is deze briefkaart dus het laatste contact wat ze hadden met Maassluis.

Op zaterdag 7 mei 2023, eenentachtig jaar na dato, bracht Mark Shapiro van Gelderen, de achterneef van de slagersfamilie, een bezoek aan mevrouw Pea Lucardie-van den Berg. Na het bezoek heeft hij in Museum Maassluis de originele briefkaart bekeken en… vastgehouden. Dit was een behoorlijk emotioneel moment. Daar sta je dan, met het allerlaatste teken van leven van oudoom in je handen.

Mevrouw Pea Lucardie-van den Berg en Mark Shapiro van Gelderen.

Bijzonder hoe een klein stukje papier, zo’n enorm waardevolle betekenis kan hebben?

Afbeeldingen briefkaart:

  • Collectie Museum Maassluis

Gepubliceerd op:

dinsdag 9 mei 2023