Geroofd Joods vastgoed in Maassluis

In mei 2020 had het programma Pointer de interactieve productie klaar, naast een zeer uitgebreide website met datasheets en kaarten zond de KRO-NCRV het tv-programma uit. Ik was er behoorlijk van onder de indruk. De journalisten van het programma hadden in het Nationaal Archief de zogenaamde Duitse Verkaufsbücher ontdekt. Deze registers zijn in 2019 gedigitaliseerd en online geplaatst door het Nationaal Archief in samenwerking met het Kadaster.

De vraag en de tv-uitzending triggerde wel mijn nieuwsgierigheid als Gertjan privé, zodoende ben ik in 2020 op onderzoek gegaan in diverse archieven. Vanzelfsprekend werd ik hierin enigszins gehinderd door de Corona maatregelen, maar met de hulp van een aantal zeer sympathieke archivarissen bij het Stadsarchief Vlaardingen heb ik toch naar tevredenheid de situatie in Maassluis in kaart kunnen brengen.

Ik heb mijn bevindingen uitgewerkt in een rapport en deze in november 2020 aangeboden aan burgemeester Edo Haan. Voor wie geïnteresseerd is naar het rapport, deze is te downloaden via onderstaande afbeelding.

Gepubliceerd op:

maandag 29 januari 2024