Unieke filmbeelden gevonden van Maassluis rond de Tweede Wereldoorlog

Wat is toch het ontzettend fijn en waardevol dat er mensen in Maassluis zijn die weten dat ik geïnteresseerd ben in de WO2 geschiedenis van onze stad. Via Theo van den Waardt en Piet Damsteeg, beide van de HVM, heb ik uniek 16 minuten bewegend beeld in handen gekregen van de mobilisatie in 1939.

Het materiaal is waarschijnlijk gefilmd door amateurfilmer Jan de Raaf (1890-1973), destijds de eigenaar van het Rotterdamsche Manufacturen Magazijn op de hoek van de Markt en de Noordvliet. Wij hebben het gekregen van Jan de Vries uit Rozenburg.

Het zijn unieke filmbeelden van de mobilisatie in Maassluis. We zien een defilé op de Markt van het IIIe Bataljon 39e Regiment Infanterie. In het pand aan Markt 8 zat de wacht en hier nam de reservekapitein G.J. van Oortmessen samen met burgemeester P.A. Schwartz het defilé af.

Het moge duidelijk zijn dat ik erg enthousiast werd bij het zien van deze beelden. Ondanks dat er geen geluid bij zit is het prachtig om bewegend beeld te hebben. Tot nog toe waren hier alleen foto’s van bekend. Bijzonder om te zien dat er nog filmmaterieel van over is gebleven. Bijna 80 jaar na dato verwacht je dat alles zo’n beetje wel bekend en onderzocht is. Dat zoiets dan nog opduikt is met recht uniek.

Ter zijner tijd zal hier een uitgebreider artikel komen over de mobilisatie 1939 en de gevolgen voor Maassluis. Ook zal ik dan langer beeld tonen, maar ik vind de beelden zo mooi dat ik alvast een gedeelte van de film hier wil laten zien.

Met dank aan:

  • Jan de Vries, Rozenburg
  • Piet Damsteeg HVM
  • Theo van den Waardt HVM

Gepubliceerd op:

woensdag 8 februari 2023