Maassluise Geuzenmonument onthuld

In 2018 toen ik het programma voor ‘Maassluis 75 jaar vrijheid’ schreef, leek het mij mooi om het herdenkingsjaar 2020 met iets blijvends en tastbaars af te sluiten. Samen met burgemeester Edo Haan bedachten wij dat een eigen Maassluis Geuzenmonument(je) mooi zou zijn. Veel activiteiten zijn dit jaar helaas niet doorgegaan, maar op woensdag 2 december 2020 (de dag dat 80 jaar geleden Sjaak Boezeman werd gearresteerd door de SD) is het Maassluise Geuzenmonument onthuld aan de Kwartellaan.

De SPEM en kunstenaar Dick Tulp hebben de realisatie op zich genomen en het is een fantastisch monument geworden. Het Geuzenmonument bestaat uit een sculptuur van cortenstaal. Het sculptuur bevat verschillende verticale platen staal met uitgefreesde afbeeldingen. Op deze platen staan vredesduiven, Duitse soldaten en luchtdroppings afgebeeld. Op andere platen zijn plaquettes van klei aangebracht met daarop de portretten van de negen verzetsstrijders in reliëf. Daarboven zijn hun namen, geboorte- en sterftedata uitgefreesd. Bij het monument is een informatiezuil geplaatst met de uitleg en de namen van 14 anderen uit Maassluis die zijn teruggekeerd uit het Duitse concentratiekamp Buchenwald.

Eindelijk hebben de Maassluise Geuzen die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog buiten een straatnaam ook een monument met een gezicht.

Gepubliceerd op:

woensdag 2 december 2020