Vooraankondiging nieuw #WO2MS boek in 2025

In september 2020 kreeg ik een mail uit Telluride, West Colorado (VS) van ene Dirk de Pagter. Hij was die maand, samen met zijn broer Peter, terug naar zijn geboortegrond in Maassluis geweest en hadden in het Museum Maassluis een envelop uit mijn #WO2MS archief zien liggen van zijn oom Piet de Pagter, een der Maassluise Geuzen. Dirk was benieuwd hoe deze envelop in mijn archief was gekomen en is via het museum bij mij terecht gekomen.

Gertjan, Dirk en Peter op 28 september 2022 in Hotel Maassluis

Ik kreeg leuk contact met Dirk via de mail of telefoon en ik ontmoette hem en zijn broer Peter in 2022 (en binnenkort wederom) in Maassluis. Dirk gaf aan hij dat aardig wat WO2 materiaal van zijn tante Jeanne (de zus van Piet) in bezit had en dat hij die best met mij wilden delen om te bestuderen. Zijn tante Jeanne (geboren op 28 november 1916 en overleden op 27 april 2016) had aan het einde van haar leven aan Dirk gevraagd, of hij misschien kon helpen bij het uitgeven van een boekje met haar verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Bij de papierbundel verhalen, zat een briefje waarop geschreven stond:

“Lieve menschen
Dit boekje heb ik geschreven, opdat jullie weten wat er in ons gezin in die afschuwelijke oorlog is gebeurd.”
“Verhalen uit mijn dagboek, wat ik gezien en beleefd heb.”

Dirk vroeg aan mij, of ik misschien kon helpen bij de realisatie van dit boekje en hij zo de belofte aan zijn tante kon vervullen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken en had maar één vereiste, liever niet zo krappe deadline? En die kreeg ik gelukkig niet. Afgesproken werd dat ik de redactie en vormgeving op mij zou nemen en Dirk de onkosten voor het boek.

De afgelopen jaren heeft Sonja (waarvoor dank lief) op haar gemak alle handgeschreven teksten overgetypt en heb ik de teksten leesbaarder gemaakt. Jeanne de Pagter schreef veel teksten dubbel en maakten ‘zo nu en dan’ een tekstfoutje. Mijn eerste idee was om dit te laten zoals het was, maar dit maakte het lezen erg lastig. Zodoende heb ik toch besloten de tekstfouten te corrigeren, maar de structuur qua zinsopbouw van Jeanne te handhaven.

De komende periode ga ik starten met de vormgeving/opmaak en het bij elkaar zoeken van passend beeldmateriaal. Gelukkig heeft Dirk ook vele foto’s en documenten van zijn oom Piet en tante Jeanne gestuurd. De omslag heb ik wel, nu de rest van het boek nog.

Het is mijn intentie, dat in de eerste helft van 2025, wanneer we ‘Maassluis 80 jaar vrijheid’ vieren, het boek ‘Jeanne de Pagter – de zus van…’ uitkomt.

Gepubliceerd op:

zondag 10 maart 2024