Bijzondere foto van de Maassluise Geus Pieter Pons

Bij het struinen door het fotoarchief van Konzentrationslager (KZ) Buchenwald kwam ik ineens een foto van ene ‘Pieter Pons’ tegen. In de omschrijving staat: “Pieter Pons, ehemaliger niederländischer Häftling (Haft-Nr. 5623), mit der Nummer 150.” Zou dit de Maassluise Pieter Pons kunnen zijn?

Het tempo van mijn ademhaling wordt altijd iets sneller op het moment ik zo’n ontdekking doe. Onlangs heb ik van alle Maassluise Geuzen de KZ Buchenwald documenten gedownload en zodoende kon ik snel op zijn Häftlings-Personal-Karte kijken wat zijn gevangenen nummer was en ja hoor dat is 5623.

De afbeelding zit in een serie van 152 foto’s die zijn gemaakt door een fotograaf van de US 166th Signal Photo Company en tonen voormalige gevangenen met een identificatienummer. De Amerikanen maakten de foto’s om ze eventueel later te kunnen gebruiken als bewijsmateriaal bij een proces tegen de kampleiding van het KZ Buchenwald.

Pieter Pons, voormalig Nederlandse gevangene (detentie nr. 5623), nummer 150.

De foto’s zijn gemaakt op 11 april 1945 toen de 6e pantserdivisie van het derde Amerikaanse leger het KZ Buchenwald bevrijdde, waar op dat moment zo’n slordige 21.000 gevangenen zaten. Dus vind ik het best bijzonder dat er één Maassluizer tussen zit.

Pieter Pons, in Maassluis geboren op 18 augustus 1919, was op vrijdag 14 februari 1941 samen met 27 anderen (ook zijn broer Arie) door de Sicherheitspolizei in Maassluis gearresteerd op verdenking van deelname aan het Geuzenverzet. Hij was een van de 157 Geuzen die vanuit het Oranjehotel in Scheveningen op 8 april 1941 vertrokken naar KZ Buchenwald. Een aantal weken na de bevrijding van KZ Buchenwald zijn ze het wachten beu en stelen hij en zijn broer samen met 5 Vlaardingse Geuzen in Weimar 3 autobussen, waarmee ze drie keer op en neer naar Nederland rijden om alle Nederlandse Buchenwalders thuis te brengen.

Na de oorlog startte Pieter Pons een timmerbedrijfje aan de Prinsekade 8, wat later uitgroeide tot een aannemersbedrijf. Pieter Pons overleed op 25 maart 2006.

Gepubliceerd op:

zondag 26 april 2020