Het fluitincident op het YouTube kanaal van
Andere Tijden NTR

Augustus vorig jaar stond er een mailtje in mijn mailbox van Merel Udink van de NTR. Zij stelde zich voor en schreef dat er door de geschiedenis afdeling van de NTR gewerkt werd aan een nieuwe YouTube serie voor Andere Tijden. De serie zou per aflevering een ander verhaal vertellen van een jongvolwassen die tijdens de Tweede Wereldoorlog een indrukkwekkende gebeurtenis had meegemaakt.

Een van de afleveringen wilde ze graag maken over het Fluitincident in Maassluis. Op mijn website ‘#WO2MS Maassluis in de oorlog’ vond ze een aantal interessante artikelen over het fluitincident, maar was met name geïnteresseerd in het verhaal van Otto van der Wel. Aangezien ik merendeel van deze documentatie over Otto van mw. Lies Kap-Favié heb gekregen en Lies een goede vriendin van Otto was, heb ik Merel met haar in contact gebracht.

Mooi en trots dat er nu een aflevering van Andere Tijden is waarin Lies Kap-Favié terug keert naar de buitenhaven van Maassluis waar op 13 mei 1941 het fluitincident zich afspeelde. Ze vertelt over de ervaring van Otto in het kamp aan de hand van een zelfgemaakte homevideo. De beelden zijn gemaakt in 2007 toen Lies samen met Otto en haar man Arie terugging naar Sachsenhausen.

De HVM leverde het bewegend historisch beeld en de foto’s van de haven in de oorlog komen uit mijn #WO2MS beeldarchief. De aflevering is een mooi resultaat door de samenwerking van diverse partijen.

De aflevering is hieronder te bekijken (klik op de afbeelding) op het YouTube-kanaal van Andere Tijden.

Afbeeldingen:

  • Dit zijn Video Stills uit de YouTube aflevering van Andere Tijden (NTR).

Gepubliceerd op:

dinsdag 14 mei 2024